Treceți la conținutul principal

Frumos sau urât?



Alerg. E noapte și ninge. Fulgii iuți mi se lipesc de față, îmi intră în ochi. Dar e o atingere soft, nu e crivăț. Doar fulgi mărunței, dar fulgi. E 1 martie, București, Herăstrău. Sunt pe final de tură de lac. O idee creață neașteptată, să ies să alerg pe cea mai mohorât-deprimantă vreme, cu umezeală și lapoviță. 

Și totuși! Una dintre cele mai frumoase zile, deși înnorată, cu precipitații, totul gri și ud. Alergând, am simțit că ninsoarea asta avea rostul ei, că viața are nevoie de ea, că iarna se mai joacă, își mai scutură plăpumile, are încă multă putere, dar... nu e în război cu primăvara. Crenguțele înmugurite, gata să se desfacă în frunzulițe sau flori primeau bucuroase fulgii care se topeau pe ele, transformându-se în picături de cristal lichid. Străluceau în lumina felinarelor. 

O zi mohorâtă nu e o zi rea. Nu e deprimantă decât dacă o privim așa. E doar o zi. Și are rolul ei. E diferită, chiar dacă uneori pare identică cu o alta. Așa cum sunt și viețile noastre, ale oamenilor. Și nu numai. 

Lumina era aparte, indescriptibilă, în timpul ninsorii. Malul opus se vedea că într-un tablou întunecat, pictat cu tușe mari, oarecum impresionist. Totul era neclar, difuz, că dintr-un basm, dar nu unul dintre cele vesele, ci parcă din ceva cu vrăjitoare și lumi de dincolo. Și totuși, atât de aparte, atât de ireal și de interesant. Chiar părea că alerg într-o  altă lume... Deși noapte, deși multe felinare capotaseră, lumina orașului și ninsoarea dădeau o luminozitate difuză, lăptoasă-cețoasă vie, dinamică, în mișcare, mai densă sau mai opacă, pe porțiuni.

Oameni foarte puțini. Câțiva o scurtau prin parc, câțiva alergau. Un ciripit slab undeva arata că păsăretul credea și el în primăvară, cu toată ninsoarea.

*

Cred că mai voiam să zic ceva atunci când am început să scriu, dar pentru că mi-era somn, l-am lăsat „pe altă dată”. De fapt, l-am lăsat până când o să-i vină vremea. Și se pare că vremea aia e azi. 10 martie.

Dacă primele zile de martie erau ba una mai luminoasă, ba una cu ninsoare, rece, în ultimele zile nu mai e așa. Acum sunt mai multe primăveri și mai multe ierni în aceeași zi. Recunosc, așa ceva nu-mi amintesc să mai fi trăit.

Surprinzător, de când am simțit și eu viața e viață, e frumoasă chiar și când e nașpa - doar pentru că a fi, a trăi e un miracol suficient de mare - nu mă mai sâcâie, nu mă mai enervează schimbările astea bruște. Chiar îmi plac. Îmi place și când e mohorât, când norii pare că au cucerit lumea, și când e soare, și când ninge, și când se întâmplă toate astea în 15 minute. E straniu - și nu e. 

Toate au un rost. Pe care uneori îl intuim, alteori îl „știm” fără să îl știm de fapt. Viața în sine e... nu știu ce e. Dar e. Și lumea asta în care trăim e plină până la refuz de viață. De forme de viață. Care coexistă, trăiesc, împreună, separat, concomitent. Chiar și în momente în care te uiți, totul e cenușiu, bate vântul, e frig, e întunecat și pare că toată viața de pe pământ a dispărut. Apoi te uiți la o crenguță, o banală crenguță și vezi muguri gata să plesnească. Viața stă, se regrupează, se încordează și prinde puteri. În adâncuri, pulsează. Și zi după zi, prin frig, prin ninsoare, mugurașii cresc, se măresc, înverzesc. Până într-o zi când, folosind zăpezile topite, prind putere și consideră că gata, pornesc, sunt gata să devină frunze. Un miracol mic și obișnuit. Și totuși, o luptă mai grea decât a noastră cu fantasmele create doar de mințile noastre. Roadele minților care produc panici, frici și alți monstruleți. 

Cineva scria azi „caut minți frumoase”. M-am distrat un pic, dar m-a și pus pe gânduri. Ce ar fi o minte frumoasă? Probabil de aici e de pornit. Pentru mine, o minte „frumoasă” e o minte care e vie, care trăiește, care se străduiește (și mai și reușește) să nu gândească urât.
O minte care e în armonie cu... sine, cu tot ceea ce este mai profund în respectiva ființă și cu restul vieții din exterior. Sau care măcar tinde spre armonie. 

De fapt, cred că nu aș mai folosi „frumos” și „urât” ci mai degrabă „armonios” și „disonant”. Adică un termen care nu ilustrează un atribut, ci o stare. Iar stările se pot schimba, pot evolua, sunt vii...

Prin urmare, nu știu dacă or exista minți frumoase sau minți urâte (după cum încerc să nu mai privesc nici oamenii ca pe oameni frumoși sau urâți, ci doar oameni, fiecare diferit și cu anumite caracteristici proprii vizibile - câh, sună foarte politically corect da nu e, și nici nu pretind că îmi iese mereu) ci minți mai armonioase și minți mai agitate, mai în conflict cu sine și cu lumea. Și, oricum, primul pas, înainte de a căuta la alții, e să faci curat la tine în minte (în ogradă). Cât timp propria ta minte e în conflict, nu poți vedea cu cine știe ce claritate. Cu cât te liniștești, cu cât mintea ta e mai în armonie, cu atât observi mai multe lucruri. Și la tine și la alții... Și uneori rămâi mască de ceea ce descoperi chiar în propria ta minte. Iar atunci, după ce observi, poți să încerci și să înțelegi. Să TE înțelegi. Că ăsta e de fapt cel mai important. 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş