Treceți la conținutul principal

Georgia - un loc al contrastelor, plin de comori (1. Ushguli)


Un drum infernal, rupt de ape. De la un punct, devine amenințător și chiar periculos. După mașinile din față au căzut bolovani în mijlocul drumului. Apoi pietre mai mici cad în rafale. Abia atunci conștientizăm pericolul stâncilor franjurate de deasupra. O rocă ciudată, neagră, dură dar casantă, care se desface în felii subțiri. Amestecată cu altele. Vreo 10 minute de suspans. Oare ne vom continua drumul spre Ushguli? Sau vom face cale întoarsă?

Șoferul jeep-ului și colegul lui de la mașina din spate s-au uitat, au așteptat să se potolească prăvălirile. Apoi au dat mai pe margine bolovanii mari căzuți în drum. Și am pornit mai departe. Apoi am dat de o cascadă care cădea pe drum. În urma ploilor abundente, un torent se formase și acum curgea în cascadă pe drum, apoi îl traversa. Am trecut prin șuvoi, apoi am urcat o pantă abruptă. Am mai mers pe drumul ce se strecura între râul furios (Enguri) de o culoare pământie-gri și versanții stâncoși abrupți și amenințători, drum plin de pietricele și felii din stânci. Deodată un fsss. Pană pe față.

Locul era complet nepotrivit pentru o pană. Cădeau pietricele. Până să schimbe cauciucul, s-a strâns o coadă impresionantă în spatele nostru. Și s-au blocat și două mașini care veneau din față. Jos, în vale, în dreapta clocotea furios Enguri cel de ciment, printre frânturile ascuțite de rocă neagră, sus rocile ascuțite stăteau la pândă, iar ploaia le șubrezea.

În cele din urmă a schimbat roata, ne-am pus în mișcare, am trecut pe lângă mașinile din față și am mers mai departe. Încă două curbe și am ieșit de pe tărâmul versanților înalți. De aici am ajuns la zona locuită.

Cătune mici, grupuri de câteva case de piatră fiecare cu un turn de piatră lângă ea. Tărâmul pajiștilor verzi și al caselor făurite din piatră - din roca neagră care se feliază singură. Câte una-două văcuțe destul de alpiniste care pasc pe lângă drum.

Plouă în continuare, dar mai slab. Cer plumburiu și voaluri de nor și ceață agățate de crestele coloșilor verzi. Nu se vede mai nimic din măreția Caucazului.

Drumul mi s-a părut foarte lung. Am ajuns la destinație, iar ploaia s-a oprit de tot. 



Lumina era scăzută, filtrată de norii groși. Verdele pajiștilor alpine era adânc și intens. Iarba îmbrăca tot ca o haină de catifea, onduleurile văilor și dealurilor. Case din felii de piatră brută, nefinisată, felii întunecoase, gri-închis, fiecare vegheată de un turn de piatră - unele în ruină, puține întreținute. Amestec cosmopolit cu clădiri mai noi, case normale, majoritatea oricum dărăpănate. Câteva pensiuni mai răsărite, axate clar pe găzduirea turiștilor străini. Cocoși, găini, câini, capre, pisici. Turiști pensionari uscățivi și sportivi cu aer nordic circulă intens prin sat cu rucsac în spinare, spre cine știe ce destinații și trasee. Cam așa mi s-a întipărit în minte Ushguli - o comună formată din patru sate. Ce mai înaltă zonă locuită permanent din Europa.

Zona muntoasă din care face parte, Svaneti, reflectă același specific - case de piatră cu turn lângă. O istorie aspră, războinică, atât cu eventualii invadatori, dar și cu vecinii. Fiecare familie avea o casă și un turn. Familia extinsă ajungea până pe la 20 de persoane - copii, femei, bărbați. Și un șef al famiei care lua toate deciziile. Dacă apărea un conflict cu altă familie, ieșea un mic război între clanuri. În fața atacului familia se refugia în turn, apărând mai ușor întrarea - abruptă, pe scară.


Acum în turnuri se păstrează fân, sau ține loc de pod. Sau doar se năruie sub apăsarea secolelor și a anotimpurilor. În curți trebăluiesc oameni cu chip sculptat parcă în piatră de viața grea. Un tropot din spate. Un copil venea călare în galop pe uliță. Se oprește la o poartă - la școală. Până ajung acolo deja se mai iviseră câțiva copii mărunți care ciripeau în limba lor imposibilă (cred că e una dinte limbile unde poți face febră musculară încercând să pronunți cuvinte). Cred că venise să își ia de la școală un frățior mai mic.


Între timp urcasem pe un deal lângă sat, după biserica străveche (de piatră și ea) la un loc de belvedere. Noi și alți turiști. Alte grupuri porneau în expediție spre ghețar (cică erau niște indicatoare undeva, eu nu le-am văzut).



A ieșit un pic de soare. Norii se ridicau. În capetele depresiunii, cum se ridica plafonul de nori, începea să se vadă măreția Caucazului. Masive înalte, verzi mai aproape, albe mai departe, cu frunțile pierdute în nori. Mari, îndepărtați, impunător. Ushguli era deja la 2100 metri. Nici nu știu cât de înalți erau munții din zare.

Svaneti, Mestia, Ushguli... O atmosferă greu de descris în cuvinte. O amestecătură de foarte vechi, brut, piatră, cu lucruri moderne - mașini, stâlpi de curent electric, acoperișuri din materiale actuale, tablă - fețe aspre, limbă nemelodioasă, mult verde, mult alb, imensitate... 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş