Treceți la conținutul principal

Canionul de liliac - Rusenski Lom

Parfum de liliac. Verde mult, galben de rapiță şi maro de arătură sub un albastru strălucitor. 

Suntem în Bulgaria, nu departe de Ruse. Canionul Rusenski Lom, în zona chiliei rupestre de la Ivanovo. 



Am urcat trepte de piatră trecând de biserica rupestră, înotând prin mirosul de liliac, până sus pe deasupra canionului. Se vede întreaga panoramă a canionului în formă de S, larg, cu pereți calcaroşi erodați în forme interesante. De jos, dinspre râul Rusenski Lom, cel ce a săpat canionul, răzbat triluri de broaşte, iar din tufele de liliac de pe creastă ciripiruri păsăreşti.



Pornim să coborâm, pe ecopoteca Gramovets, către nivelul luncii râului. Descoperim vegetație de junglă, cu liane şi arbori împodobiți de liane, ne întâmpină o căldură umedă exact ca în Cheile Nerei pe porțiunea dinspre podul Bei spre cantonul Damian. Şi țânțărimea aferentă.
Doar că porțiunile alternează şi peisajul şi microclimatul se schimbă şi ele. Față de Cheile Nerei a fost parfum. Traseul ales de Andrei ne-a coborât, ne-a plimbat prin diverse porțiuni de junglă apoi ne-a urcat din nou prin altă parte pe canion, de unde am ajuns din nou în poteca ce ducea către biserica de la Ivanovo.




Apoi am mers către peştera Orlova Chuka (stânca vulturilor). O peşteră calcaroasă foarte ramificată, cu ceva stalactite şi stalagmite, dar nu extrem de multe. Impresionante sunt mai ales coridoarele din porțiunea numită Labirint. Am văzut doar un liliac micuț dormind, probabil grosul erau în alte galerii, mai nevizitate. Am văzut ceva  peşteri de când drumețesc, dar asta are un ceva aparte. Sigur,probabil nu am văzut destule, dar chiar şi aşa. Are un ceva distinctiv.







Finalul călătoriei a fost la Ruse, unde am mers un pic pe faleză, apoi ne-am îndreptat spre centru. Mulți castani în floare şi tot atât de mulți copaci cu flori roz în plină explozie florală. Am văzut copacii ăştia şi în Bucureşti, dar rar. Spre toamnă fac un fel de păstăioare. De data asta centrul Ruse-ului mi s-a părut mai provincial ca ultimele două dăți, nu ştiu să explic exact de ce, poate pentru că am mers pe stada aia în lucrări de pavare şi bordurare... poate că tăiaseră scurt ramurile copacilor de pe aleea centrală... poate că era ceva mai puțină lume... nu ştiu.

În fuga autocarului, un instantaneu dinamic. Un bănuț de aramă incandescent lunecând spre orizont de pe cerul albastru  bordurat cu roz-portocaliu-movuliu către stratul verde intens şi crud  susținut de statul maro intens al pământului. Sub toate, farfuria gri a şoselei. Si cerul scrijelit în W-uri de dârele alburii aurii ale avioanelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş